Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisääSelvä
Sulje sivuvalikko

Etusivu » Referenssit » Asuntomessut - Passiivikivitalo Skaala

Asuntomessut - Villa Elo

Sijainti

 

Kohde numero 8 sijaitsee Lutterikujalla. Talo löytyy alueen pohjoispuolelta järven puolelta messualueen päätietä. Kohteen autotallista voit tavata Henrin esittelemässä vesikiertoisia lämmityslaitteita. Autotallissa myös esillä ilman kuoria vesikiertoinen takkasydän.

Villa Elo

 

Passiiviharkoista rakennettu matalaenergiatalo, jotka kasataan kuten lego palikat. Harkkojen sisäosat valetaan betonilla aina tietyn metrimäärän välein talon valmistuessa.

Lämmitysjärjestelmä: PILP - Paketti

 

Paketti sisältää vesikiertotakan, poistoilmalämpöpumpun sekä hybridivaraajan. Erittäin tehokas ja energiataloudellinen yhdistelmä sopii hyvin matalaenergiataloihin. Poistoilmalämpöpumppu pystyy hyödyntämään kaiken mahdollisen lämmön, ja parhaimmillaan poistoilma on lähellä pakkasasteita. Kaikki vesikiertotakan tuottama lämpö lattialämmitykseen otetaan talteen, ja kierrätetään takaisin huoneistoon ja energiavaraajaan.

 

Laitteet:

Vesikiertotakka - Nemo 4

Ilmanvaihto ja pumppu - Duvents MELP F510

Varaaja - Akva Solar 500 l

Projektin vaiheet

 

Takka ja varaaja toimitettu tontille 1.7.2015. Talo olikin noussut jo etuajassa ja yläkerran lattia oli jo valettu. Alunperin oli tarkoitus että varaaja nostetaan nosturilla heti oikealle paikalleen, mutta mitäpä sitä hyvää työtahtia hidastamaan, jos työmiehet puskevat aikataulua edellä :)

 

Schiedelin Rondo Plus harkkopiippu toimitettiin viikolla 29.

Piipulla pituutta "riittävästi" lähes 9 metriä!

 

26.8.2015 olikin jo talo aivan eri mallilla, ja takka oli istutettu paikoilleen, ja harkkohormi oli muurattu valmiiksi.

 

Takan kuorien valmistus Skamol levyistä odottamassa muiden pintojen valmistusta.

 

 

9.9.2015 Taloon oli ilmestynyt jo lopullista pintaa ulkoseinään.

Seinien kaarevuus ei johdu timpurista, vaan GoPro kameran laajakulmalinssistä :)

Talon julkisivun edistymisen lisäksi varaaja saatu tekniseen tilaan. Akvatermin 750 l Akva Solar oli nostettu sisään ennen oven karmien asennusta. Alle 3 m² tekninen tila on pieni, mutta riittävä. Varaajan oikealle puolelle asennettavalle Duventsin poistoilmalämpöpumpulle jää vielä kohtuullinen tila, ja putkiliitännät tehdään kaikki laitteiden yläpuolelle ja eteen.

 

Oikealla näkyy käyttövesiputkien päät, ja jakotukeille vievät putket. Lattialämmityksen jakotukit sijaitsevat toisaalla.

 

Ilmanvaihdon pääkanavat on sijoitettu siten, että ne ovat PILP laitteeseen nähden oikeissa paikoissa, jolloin putkien kytkentä on helppoa.

Takkaan oli tehty putkityöt jo suurimmalta osin. Takan oikealle jää  puutilalle paikka, johon tehdään tarkistusluukku pumppua varten. Putkitöitä mahdollisesti vielä muutetaan siten, että latauspumppu käännetään sivuuttain takkaan vasten, jotta puutilaa saadaan lisää. Jäähdytysventtiilin syöttö oli tuotu valun alta muiden käyttövesiputkitusten kanssa samassa. Lämmitysputket ja hätäjäähdytyksen purkuputki vedetään välikatossa sähköjohtojen kanssa samassa tilassa. Putket on vedetty kupariputkella, ja liitoksissa on käytetty kapillaariliitoksia, eli putkiliitokset juotetaan toisiinsa kaasulla lämmittäen.

Takan lämmitysputket oli eristetty huolellisesti. Kuvassa näkyy kuuman menoputki varajaalle, kylmän paluuputki varaajalta, sekä hätäjäähdytyksen kuuman veden purku tekniseen tilaan. Samassa tilassa näkyy myös ilmanvaihtoputkistoa ja sähköjohtoja.

Putkitöistä vastaa LVI Koivuluoma 

 

Kaikki putkiliitokset on tehty juottamalla. Tämä on paras mahdollinen liitostapa, vaikkei halvin ja nopein. Suosiossa olevat puristusliittimet ovat myös kovassa suosiossa, eikä niillä tehtyjen asennusten kanssa ongelmia ole havaittu.

Takan kotelointi valmistui helmikuussa 2016.

Takkakompleksi pitää sisällään seinään "upotetun" takan, eli näkyvän luukun, kaksi kiertoilmaritilää, puutilan, tarkistusluukun puutilan sisällä, sekä ohjausyksikön, joka asennettiin näkyville lasten ulottumattomiin. Ohjausyksikkö SuperTDC:lle tehtiin anturivedot, jolloin laitteesta näkee myös varaajan lämpötilan, takan lämpötilan lisäksi.

Takan etuseinä on tarkoitus verhoilla sisustuspaneelilla, joka mukailee pienestä lohkokivestä tehtyä koristeseinää.

 

Valmistaja ei osannut sanoa tuotten lämmönkesto ominaisuuksista, joten takan luukun ympärille päätettiin varmuuden vuoksi tehdä reunus tummasta laatasta.

Messut lähestyvät ja kaikki alkaa olla valmiina.

 

Tyylikäs kokonaisuus seinään upotettuna ei vie tilaa.

 

 

 

 

 

 

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito