Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisääSelvä
Sulje sivuvalikko

Etusivu » Referenssit » Referenssi: Karpakankatu

Referenssi: Karpakankatu

Kohde

 

Kohde on vuonna 1963 rakennettu rintamiestalo, jota on remontoitu ajan kanssa uutta vastaavaksi. Rakennuksessa on nyt lisäsiiven rakentamisen jälkeen yhteensä 170 m², josta lattialämmitystä on 100 m² ja loput patterilämmityksellä. Alunperin lämmitys on tapahtunut patterilämmityksellä 2300 l varaajasta, jota on lämmitetty puukattilalla.

 

Takka

 

Lattiaremontin yhteydessä WF25 vesitakalle suunniteltiin paikka olohuoneen nurkasta. Alta paljastuikin vanha pystymuurin paikka. Valua ei kuitenkaan takalle tarvinnut käyttää. Läpivienti tehtiin viemäriputkesta, jonka läpi lämmitysputkitukset oli helppo asentaa. Takan alle teetettiin galvanoidusta levystä tasainen kaukalo. Takka oli helppo tuoda ulko-ovelta paikoilleen kuljetuspyörien avulla. Takka asennettiin puolen kiven ja 7,5 m hormiin, vaikka tätä ei suositeltukaan, koska takassa on 200 mm lähtö.

 

Putket vietiin ensin alakertaan, jossa oli kattoremontti käynnissä. Katon madalluksen ansiosta putket saatiin piiloon katon sisälle. Tekniseen tilaan tuli matkaa yhteensä noin 4 m, jonne Laddomat 21-60 sijoitettiin. Takka ilmattiin hyvin muutaman miehen toimesta. Järjestelmä laitettiin tulille alkuilmauksen jälkeen. Yksi mies oli takan vieressä ilmaamassa aina tarvittaessa, ja toinen mies oli alakerrassa lisäämässä verkkopainetta tarpeen mukaan. Ilmausventtiilin paikalle putkimies asensi hetkellisesti pex-putken pihalle, jolloin ilmaa/vettä saattoi surutta päästää pois järjestelmästä.

 

Takan kuoret

 

Kun takka oli ilmattu ja toimintakunnossa, sen ympärille suunniteltiin kuoret Skamol levystä. Takan oikealle puolelle tehtiin puu/koristehyllyt. Kuoret tulivat valmiiksi alle päivässä. Vasemmalle puolelle asennettiin piilotarkistusluukku, josta pääsee tarkastamaan putkituksien kunnon. Kuorien pinnoitteeksi mietittiin eri vaihtoehtoja, Tikkurilan Tunto pinnasta aina perus suoraan tasoitukseen. Paikalle otettiin kuitenkin loppujen lopuksi tuttu muurarimestari tekemään takan kuoreen vanhanajan tyyliin harjatun pinnan antiikkilaastilla.

 

Takan käyttökokemuksia

 

Takan käyttö harjaantui ajan kuluessa, ja tänä päivänä takka tarvitsee sytyttää vain kerran, jonka jälkeen ilmansäätöä tarvitsee käydä säätämässä vain yhden kerran, sytytyksestä polttoasentoon. Yksi täysi pesällinen tuottaa energiaa jälkilämpöineen noin 4 tuntia, ja se nostaa 2300 l varaajan lämpötilan parhaimmillaan 45 ° -> 60 °, joka riittää energialtaan seuraavalle päivälle.

 

Käyttökokemuksia takan lämpötiloista yhdellä pesällisellä:

Kellonaika Lämpötila:                    Tapahtuma:                          

14:20

30 °C Sytytys
14:40

60 °C

Pumppu käynnistyy

14:44

69 °C

 

14:48

74 °C

Ensiöilma kiinni

15:00

81 °C

 

16:20

73 °C

 

17:20

71 °C

 

18:20

69 °C

 

Aurinkokeräimet

 

Katolle asennettiin syksyllä Solar Max 3 aurinkokeräinpaketti. Keräimien kehikko kasattiin valmiiksi maassa. Kehikko nostettiin katolle kahden miehen voimin tukipuita pitkin vetämällä. Kun keräimet oli katolla, asennettiin ne kattokiinnikkeisiin, ja seisontajalat kasattiin kiinni kehikkoihin. Kun kaikki keräimet oli kasattu katolle, putkimies kytki keräimet toisiinsa puristusliittimillä, ja telineiden ruuvit loppukiristettiin. Putkimies kytki jo valmiiksi asennetun siirtoputken kiinni keräimiin, ja sähkömies yhdisti siirtoputken sisällä kulkevan anturikaapelin keräimien anturiin. Itahämärässä tyhjiöputket asennettiin paikoilleen jakotukkiin. Ajankohta oli myöhäinen syksy, tai pikemminkin myöhässä oleva talvi, jolloin keräimiltä ei saanut vielä tuottoa.

 

Suuntaus on sopivasti suoraan etelään päin, eikä asutusalueella ole isoja puita edessä. Lisäsiiven katto on normaalin talon korkeudella, ja aurinko paistaa keräimille hyvin koko päivän. Ensimmäiset lämmöt keräimiltä saatiin tammikuussa, jolloin keräimillä hetkellisesti kävi lämpö +50 °C. Keräimet lämmittävät kaiken lämpimän veden huhtikuusta syyskuulle. Keväällä (helmi-maaliskuussa) sekä syksyllä (syys-lokakuussa) keräimiltä saadaan avustavaa energiaa, ja vain marras-joulukuussa keräimiltä ei tule energiaa ollenkaan.

 

Siirtoputket vedettiin ulkoseinää pitkin, ja ne koteloitiin valkoisella muovikotelolla.

 

Kohteeseen voi tulla tutustumaan sovittaessa.

Kysy lisää Tulituotteelta.

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito