Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisääSelvä
Sulje sivuvalikko

Etusivu » Referenssit » Referenssi: Piisamintaival - Inserto

Referenssi: Inserto 60 takkasydän

  Inserto 60 puutakkasydän asennettiin vanhaan lähes käyttämättömään muurattuun avotakkaan. 1984 valmistunut talo lämpeni ennemmin sähköllä ja vanhalla puuhellalla, josta lämpö ei siirtynyt keittiötä kauemmas.  

 

Vanha takka oli alkuperäisessä kunnossa, ja ollut myös edellisillä asukkailla satunnaisessa käytössä. Takkaa käytettiin lähinnä paperi ja pahviroskien polttoon. Takka veti todella huonosti, ja ennen roskien polttoa oli suotavaa polttaa muutama ILKKA tuhkaluukussa jotta savut eivät tulisi sisälle.

 

Kuva 1

Takka alkuperäisessä kunnossaan. Tilaa ei ollut takkasydämelle, mutta se oli järjestettävissä piikkauskonetta vilauttamalla. Takan ulkomuoto ei mairitellut muuten remontoitua taloa. Ruskea 80-luvun väri sai lähteä.

 

Kuva 2

Takka sai maistaa ankaraa piikkauskonetta. Tila tehtiin Inserto 60 mallia varten. Tulipesästä siististi irronneet tulitiilet pääsivät uusiokäyttöön kun kulmatakan toinen sivu muurattiin umpeen. Tiilien kiinnitykseen käytettiin saneerauslaasti FIX-COMBIA. Samalla tiilien sivuun jätettiin pieni aukko, josta puhaltimien virtajohto vedettiin. Virtajohdolle kaiverrettiin ura, jotta johto saatiin näkymättömiin. Arinoiden tuhka-aukko jätettiin auki, jotta takkasydämelle saadaan tuuletus, ja sydämen kuoresta huokuva lämpö saadaan myös huoneeseen.

 

Kuva 3

Ennen takkasydämen saapumista takkaa alettiin jo rappaamaan tasaiseksi. Takan viereinen tiiliseinä maalattiin valkoiseksi, samoin kuin keittiön muurattu puuhella. Huone sai aivan uutta valoisuutta. Tasoitteena Vetonit TT tiilitasoite.

 

Kuva 4

Takkasydän paikoillaan ja koepoltossa. Puhaltimesta syntyi resonanssiääniä, jotka katosivat kun takkasydäntä liikuteltiin ja alle laitettiin pehmennykseksi palamattomasta villasta petiä. Ensimmäistä kertaa takkamuurikin lämpeni mukavasti edestä ja kyljistä.

 

Kuvat 5-6

Tasoihin laitettiin valkoista kiiltävää seinälaattaa. Huomaa kuvassa tyylikäs kakkosnelonen, joka on tukemassa notkahtanutta tulirautaa. Kakkosnelonen jäi loppujenlopuksi paikoilleen tukemaan rakennetta. Ei ole vieläkään palanut :)

 

Kuva 7

Pinta tasoitettiin Vetonitin LR+ hienolla pintatasoitteella. Syvennykseen asennetaan peili, jolla saadaan tunnelmaa kun talon emäntä ahkerana kynttilänpolttajana laittaa tuikkurivin takalle palamaan.

 

Kuva 8

Takkaan pinnoitteeksi suunniteltiin karkea telakuvio. Seoksena toimi Teknoksen Tela 3 pohjamaali johon sekoitettiin LR+ pintatasoitetta, jolla saatiin jäykkyyttä ja struktuuria pintaan. Samalla seoksella takan keskelle tehtiin musta "raita", jonka pinta vedettiin lakkapensselillä pystysuoraksi. Raita maalattiin mustaksi Tikkurilan Luja pintamaalilla. Mustasta väristä saadaan helposti pyyhittiä liat märällä pyyhkeellä.

 

Kuva 9

Takan reunoja peittämään tilattiin pellit paikalliselta peltisepänliikkeeltä. Pellit oli alunperin tarkoitus jättää mustiksi, mutta mieli muuttui matkalla. Pellit liimattiin SikaFlexillä. Ruskeat kasarilaatat saivat lähteä ja tilalle löytyi Laatta Centeristä mieluista valkoista laattaa. Laattojen alusta tasoitettiin Vetonitin 3000 hienolla lattiatasoitteella. Uudet laatat kiinnitettiin FixCombilla. Takalle suunniteltiin valkoisesta laatasta omaa symbolia, mutta koska isännän ehdotus Jussi salmiakkikuvioista ei emäntää miellyttänyt, takka ristittiin emännän ehdotuksen mukaan "Pata kakkoseksi", sai takka nimensä mukaisen symbolin.

 

Kuva 11

Viimeistely syvennykseen. Savupeili ja erikoisboordit sivuille. 

Takalla lämmitetään 99 neliön tilaa, joista pesuhuoneessa lattialämmitys. Todellinen lämmityskapasiteetti noin 75 neliötä. Sähköpatterit eivät ole vielä päällä lokakuullakaan, muuta kuin tarvittaessa kun lähdetään pois kotoa pidemmäksi aikaa. 

 

Tarinaa käytöstä 

Yllätyksenä tuli puun pieni kulutus. Yhdellä kantokorillisella lämmittää syksyllä parhaimmillaan kahtena päivänä. Takkasydän puhaltaa parhaimmillaan jopa 3 h lämmintä ilmaa viimeisestä puunlisäyksestä. Töistä kotiin palatessa huoneilma on jäähtynyt 19 asteeseen, ja muutaman tunnin kuluessa sytytyksestä lämpötila on jo noussut 22 asteeseen. Normaalisti takkaa lämmitetään noin 3 h, jolloin nukkumaan mennessä lämpötila on talossa 25 olohuoneessa takan lähellä, ja 23 keittiössä. 

 

Vaikka savupiippu veti avoversiossa todella huonosti, toimii piippu erinomaisesti takkasydämen kanssa. Sytytysvaiheessa pidetään yleensä lähintä tuuletusikkunaa raollaan jotta tuli saisi korvausilmaa. Kun tuli on syttynyt, takkasydämen suoravetopelti laitetaan kiinni. Luukkua ei suljeta, vaan se jätetään hieman auki kahden ensimmäisen puun lisäyksen ajaksi. Kun pesässä on kunnon hiillokset, luukku suljetaan ja lisätään puita. Ilmansäädöt ovat tässä vaiheessa vielä kaikki täysin auki. Kun kolmannen kerran lisätään puita, ja pesässä on kuumat hiillokset, alempi ilmanotto suljetaan kokonaan, ja toissijainen ilmanotto on kokonaan auki. Näin puu palaa todella kauan, ja parhaimmillaan puita tarvitsee lisätä 40 min välein vain muutama puu kerrallaan. Liekki rauhallinen ja oikein mukavaa katseltavaa sohvalta käsin. 

Tuhkaa puusta jää todella vähän, vaikka tuhka-astia on pienen pieni, ei sitä tarvitse tyhjätä kuin muutaman päivän välein. 

Yhteenvetona takkasydän pelasti tulevan talven roimilta sähkölaskuilta, ja tuote oli paljon parempi kuin alunperin oli ajateltukaan.  

 

Kuulumisia parin lämmityskauden jälkeen 

 

Takan savukaasukierto saatiin toimimaan ensimmäisen lämmityskauden jälkeen pienellä väkivallalla. Nyt takkaa on välillä käytetty savukaasujen kierto päällä, ja takan kuoren saa muutamien tuntien poltolla mukavasti lähemmäs 50 asteiseksi. Takka pysyy lämpimänä noin 24 h, eli seuraavana iltana kuori on viilentynyt. Haittapuolena kierrossa on se, että ilmansäätöjen täytyy olla täysillä jotta puu palaa puhtaasti, kaksi metriä alaspäin kulkeva savukaasu näyttää huonontavan vetoa sen verran. Puuta kuluu kierto päällä enemmän.  

 

Yhdenlainen ennätyskin tehtiin. Kävimme katsomassa emännän kanssa uusimman Bondin, Skyfallin ensi-illassa. Matka teatterille kestää 15 min, ja elokuvan kesto oli vajaa 2,5 h. Lisäsin pesän täyteen isoja puuklapeja ennen elokuviin lähtöä, ja säädin ensisijaisen ilman kiinni, ja toissijaisen ilman niin minimiin, että puissa paloi pienen pieni liekki. Kun palasimme elokuvista noin 3 h viimeisen lisäyksen jälkeen, lisäsin pieniä puita pesään, ja aukaisin ilmansäädöt täysille. Puut syttyivät vielä kuumista hiilloksista! Ennätys puidenlisäysaika siis 3 h! 

 

Sähköä kuluu tasaisesti 12 000 kW vuodessa, sisältäen kaiken lämmitys- ja käyttösähkön. Polttopuuta poltetaan 6 heittomottia koivua talvessa, eli noin puoli mottia/kk syksyllä ja keväällä, ja vajaa kaksi mottia/kk talvella. Naapurikadulle asennettiin myös Inserto 70 Crystal sähkölaskujen innoittamana :)  

 

<b>takan-tasoitus</b>
<b>tulituote-kokemuksia</b>
<b>inserto3</b>
<b>takan-tuunaus</b>
<b>takkamuuraus</b>
<b>tulituote-takkasydan</b>
<b>takkasydan1</b>
<b>puhaltava-takkasydan</b>
<b>Takkasydan</b>
<b>avotakkasydan</b>
<b>Avotakka-varaavaksi</b>
<b>takkasydan3</b>
<b>Varaava-takkasydan</b>
Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito